Vem bestämmer över ditt liv … egentligen?

Få ord är så laddade som pengar. Många tycker att pengar visar vem vi är, vad vi kan och hur lyckade vi är. Hur galet är inte det? Sen när är ett betalningsmedel synonymt med vårt värde som människor?

Under hela mitt vuxna liv har jag gjort vad jag förväntats göra. Från en uppväxt i en större svensk stad, till au pair-år i Europa, till universitetsstudier i en anrik universitetsstad till ett bra jobb. Att jag läste ekonomi var ett uteslutningsval. ”Det är alltid bra att ha läst ekonomi. Då är chanserna stora att få jobb”, resonerade jag.

Jag kom in på ett traineeprogram som var en bra språngbräda ut i arbetslivet och jag lyfte snabbt. Med befordringarna kom bättre lön och jag satte ett likhetstecken mellan lön och framgång.

Men så började tvivlen komma. Så där runt trettiofem år och efter två barn. Vad ville jag egentligen med mitt liv? Frågorna tystades snabbt av en kritisk röst i huvudet: Skärp dig! Du har det bra! Du har en familj att försörja.

Jag knegade på, kände att tiden rusade förbi, men tänkte: ”Jag har ju i alla fall en bra lön.”

Men så blev jag gravid med vårt tredje barn. Det var ett glädjande men läskigt besked. I smyg hade jag nämligen tänkt att om det blev ett tredje barn så skulle jag dra med familjen på långresa. Den stora drömmen skulle alltså slå in … nu? Rent ledighetsmässigt hade vi möjlighet att resa – i Sverige kan båda föräldrarna vara föräldralediga samtidigt under ett år – men vad skulle det kosta? Hade vi råd?

Vi kom iväg på vår resa. Satte alla kostnader hemma på paus. Kostnader, som när de lades ihop, utgjorde en ansenlig summa. Försäkringar, bilar, kläder, vardagsresor till jobbet … En hel massa utgifter som gick åt till att upprätthålla tillvaron. Vilket rimligen var det liv vi hade valt att leva …

Frågor dök upp i mitt huvud: Är det faktiskt så att jag skulle kunna designa mitt liv mer som jag vill? Skulle det fungera ekonomiskt? Jag såg att många runtomkring tänkte, kände och agerade som jag själv gjorde. Människor som ville någonting annat, men av ekonomiska anledningar (upplevda, inte alltid verkliga) inte vågade ta steget till förändring. Främst kvinnor, men även män.

När jag kom tillbaka till mitt lönearbete insåg jag redan dag ett att det inte skulle fungera. Jag kunde inte vara kvar på ett jobb jag egentligen inte ville ha, bara för lönen och tryggheten. Jag gjorde kalkyler som tydligt visade att både jag personligen och vi som familj skulle klara oss bra även om jag tjänade mindre. Jag tog mod till mig, det gjorde jag verkligen, och sa upp mig!

Känslan var enormt härlig, men snart var tjatterapan där på axeln och sa: ”Vad är du värd nu och var är din trygghet?” Kan du gissa vad som hände? De kommande månaderna sökte jag jobb som liknade det jag just lämnat. Ha, ha! Jag var fortfarande programmerad i att tänka att mitt värde låg i den lön jag skulle få.

Men sedan hände något. Jag började umgås i kretsar med andra som hade hoppat av ekorrhjulet. Jag sökte upp proffs, läste böcker och sög i mig all kunskap jag kom över om privatekonomi. Vad tycker människor är svårt? Varför tar vissa inte tag i saker trots att de vet att de borde?

Där och då började resan. Under tre år växte det fram, programmet du ska få gå igenom i den här boken……

……

För några månader sedan släpptes min och Veronica Linarfves bok “Ekonomi- PT:ns handbok för kvinnor”. Texten ovan är ett utdrag ur mitt förord till boken. Jag ville dela den med dig eftersom jag vet att många känner igen sig i mina funderingar.

Jag startade företaget Financial Fitness och började coacha privatpersoner och företagare i frågor som rörde livet och ekonomin. Jag blev Sveriges första ekonomi-PT. En personlig tränare i ekonomi, med mål att hjälpa människor att få ekonomin att stödja deras liv, istället för att styra det. Sedan dess har jag tränat hundratals människor i att bli ekonomiskt starkare, tryggare och friare och jag har fått vara med om fantastiska framgångssagor! Jag har sett att programmet passar alla, både de som har mycket pengar och de som har lite.

Vill du åstadkomma en förändring i ditt liv?

Mitt råd är: TA ACTION! Inte i morgon, utan NU. Ingen annan kommer att göra det åt dig.

Om du vill beställa boken gör du det genom att KLICKA HÄR

Om du vill boka ett kostnadsfritt samtal för med mig gör du det via knappen nedan.

Med kärlek och kraft,

Mia, din ekonomi-PT

Håll dig uppdaterad!

Signa upp till vårt nyhetsbrev så får du tips och nyheter från oss på Financial Fintess. 

Köp boken idag och bli ekonomiskt starkare, tryggare och friare!

Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor