Så får du grym koll på din privatekonomi!

Jag älskar privatekonomi. Det betyder inte att jag för den saken skull älskar allt som har med aktier, räkningar och utgifter att göra. Men det jag älskar är att det ofta finns möjlighet att designa privatekonomin utifrån förutsättningarna, att strypa och att ösa på, beroende på. Och att det i de flesta fall finns ett val. 

Idag vill jag dela med mig av några riktigt smarta strukturer som jag använder mig av. Du har säkert andra bra strukturer som du använder dig av? Det finns hela tiden nya saker att lära och det är helt enkelt toppen att ha ett smörgåsbord att välja utifrån! 

Löpande varje månad

Varje månad gör jag en resultaträkning för familjen AB. Jag lägger in våra utgifter och inkomster i en excelmall, en otroligt bra struktur för att följa mönster och se avvikelser. För den som vill ha en överblicksbild finns en mängd bra appar. Själv använder jag www.alwy.se för att ha koll på det löpande. Mer information om varför jag använder den appen kommer snart i bloggen. Många internetbanker har också verktyg för att kategorisera och ha koll på ekonomin. Välj det som passar dig bäst.

Var tredje månad

Balansräkningen gör jag var tredje månad. Jag lägger in fasta och rörliga tillgångar och även skulder i mallen och ser på det sättet utvecklingen av eget kapital. Jag lägger även in alla pensioner som tillgångar. Det jag får fram av att följa utvecklingen av mitt eget kapital är följande: 

  • Har mina placeringar gått bra/mindre bra?
  • Är det någon jag vill ändra? 
  • Är det någon struktur (typ kapitalförsäkring, annan produkt) som förfaller snart och som jag vill hantera?
  • Vill jag göra någon annan förändring som att exponera mig mindre mot börsen etc? Vilket belopp?
  • Hur är jag exponerad mot risk? Stämmer det överens med min bild av hur marknaden kommer utvecklas? Eller vill jag ändra något? 

Löpande

I och med att jag har bra koll på mina utgifter kan jag fånga upp eventuella abonnemang som smugit sig kvar och dras automatiskt från mitt kreditkort. Det jag brukar göra annars är att varje gång jag testar en app, ett gratisabonnemang på streamingtjänst etc så lägger jag in i min kalender sista uppsägningsdagen. På det sättet har jag inte löpande abonnemang kvar som råkar glömmas bort. Det är så otroligt lätt att glömma bort annars. Jag har en kompis som byter kreditkort med jämna mellanrum. När ett kort slutar gälla stoppas ju alla dragningar automatiskt ? Själv tycker jag att det är lättare att kolla kontoutdragen en gång i månaden för att se eventuella saker som ligger kvar ofrivilligt.

En gång per år

Varje september ser jag över mina fasta avtal; el, bredband, bolåneräntor, försäkringar.  Då ser jag över vad jag vill göra med dem. De jag vill åtgärda kategoriserar jag enligt: Säg upp, förhandla och Följ upp/bevaka. Tex så ligger de flesta av våra försäkringar med förnylesedatum i november. Jag gör en notering vilken dag i slutet av oktober som jag ska ringa dem och förhandla avtalen. 

Jag hörde nyligen av en kollega att man enkelt kan ändra förfallodatum på avtal. Detta trots att de är tagna under olika delar av året. Jag vet inte än om det fungerar på alla avtal, men jag ska kolla upp med de jag har. Det skulle göra det enklare att ha koll och att kunna sköta alla förhandlingar på en gång.  

När det gäller själva förhandlingen, så kommer snart en bloggpost om hur tips på hur du förhandlar – håll utkik efter den! Ju mer förberedd du är inför en förhandling, desto mer sannolikt är det att du får det du vill ha.

Bolån

Bolånet är extremt viktigt att ha under lupp. Den största anledningen till det är att räntan ofta är den största utgiftsposten vi har i vår finansiella ekonomi. Och räntan är inte statisk, den ändras var tredje månad på rörliga bolån. Dessutom brukar banken göra förändringar utan att avisera vilket kan innebära att ränterabatter försvinner. De är oftast mycket lätta att förhandla sig till igen, men det krävs en action från dig! Så kolla på aviseringar och utgiftsposterna, är det något som verkar ändrats eller ser det ut som det brukar? Ring i så fall och fråga varför. 

De är viktigt att komma ihåg att banken har extremt höga marginaler på sina bolån. Många uppstickare och konkurrenter till de etablerade bankerna finns också. Därför finns det stora möjligheter till att förhandla sina rörliga bolån, även om du har några delar bundna lån. 

Strukturer

Eftersom min man och jag gör upp en plan för vår årsekonomi måste vi följa upp vad som händer med den. Det är en nödvändighet att ha kontroll för att kunna utvärdera om våra strategier fungerar bra eller om vi vill ändra på något. Och om jag är helt ärlig, så har min koll på ekonomin öppnat upp fantastiska möjligheter för att jag haft möjlighet att hoppa på projekt och investeringar med kort varsel. Det finns inte en chans att jag skulle vågat göra det om jag inte hade haft koll på grunden. 

En struktur som jag delar med många är att göra inköp när det finns en chans. Att inte vara ute i sista sekunden utan att i så god tid som möjligt planera både julklappar, presenter, resor och större inköp. Det är inte alltid det funkar, men de gånger som jag gör det ger det mig både en stor tillfredsställelse på många plan. Inte bara på det finansiella planet utan lika mycket för känslan av lugn och ro över att ha kontroll. Den känslan är grym!

Sammanfattningsvis

Jag har en stark drivkraft i att alla ska få möjlighet att leva den bästa versionen av sitt liv. Det är därför jag tror att jag älskar privatekonomi så mycket. För jag ser verkligen tydligt i hur en tydlig struktur kan ge en sådan otroligt mycket bättre privatekonomi än vad som annars skulle vara möjlig.

Hoppas att du har fått tips på vad du kan göra för att få en bra struktur!

Mia, din ekonomi-PT

Håll dig uppdaterad!

Signa upp till vårt nyhetsbrev så får du tips och nyheter från oss på Financial Fintess. 

Köp boken idag och bli ekonomiskt starkare, tryggare och friare!

Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor