Frugal living – smart ekonomi!

Min vän Lisa introducerade begreppet frugal living för mig för några år sedan. När jag googlade på det och såg allt material som var skrivet kring det tänkte jag ÄNTLIGEN! Äntligen har jag hittat ett sätt att beskriva det sätt jag och min familj i mångt och mycket lever på. Det kändes som en revansch. Mycket för att mitt förhållningssätt inte sällan förknippas med snålhet, något som jag tycker djupt tar bort själva essensen av hur och varför vi gör det vi gör. 

Vad är frugal living?

”Frugality” ett egentligen ett förhållningssätt kring hur man väljer att leva sitt liv. På wikipedia står det följande:

Frugality is the quality of being frugal, sparing, thrifty, prudent or economical in the consumption of consumable resources such as foodtime or money, and avoiding waste, lavishness or extravagance. 

In behavioral science, frugality has been defined as the tendency to acquire goods and services in a restrained manner, and resourceful use of already owned economic goods and services, to achieve a longer term goal.

Fritt översatt till svenska lyder det ungefär: 

Frugality är när man är medveten, sparsam, försiktig eller ekonomisk i konsumtionen av förbrukningsbara resurser som livsmedel, tid eller pengar och undviker svinn, slösaktighet eller extravagans.

I beteendevetenskap har frugalitet definierats som en tendens att förvärva varor och tjänster på ett begränsat sätt och resursfull användning av redan ägda ekonomiska varor och tjänster, för att uppnå ett långsiktigt mål.

Leva och konsumera smart

Det är främst vanor och beteenden jag vill prata mer om här. I mina ögon handlar det om att leva och konsumera smart, både för mig själv men även för världen. Jag har ett större mål med hur jag väljer att leva och konsumera, som ofta också får en positiv inverkan på världen. Inte alltid, men ofta. Sidan https://www.thesimpledollar.com/ten-more-daily-habits-of-frugal-people/ tar upp 10 saker jag tycker väl beskriver våra egna dagliga vanor: 

 1. Frugala människor letar efter ömsesidigt fördelaktiga alternativ.
  Vi letar hela tiden synergier, oavsett om det gäller en pryl som behöver införskaffas eller om vi behöver åka någonstans. Kan vi göra andra ärenden när vi ändå åker? Kan saken vi köper ha fler användningsområden än ett?
 2. Frugala människor söker aktiviteter som är prisvärda och gärna kostnadsfria.
  När det finns bär i naturen plockar vi dem och fryser in dem. Själva bärplockandet ger lugn och ro i själen och vi gör det gärna till en familjeaktivitet och tar med fika ut. Torgaktivteter, naturparkourbanor och provapå-aktiviteter med olika sporter blir häftiga och coola aktiviteter för hela familjen och i vissa fall leder de till att ett nytt intresse odlas.  
 3. Frugala människor lägger stor vikt vid att förnya sig genom åtgärder, ofta hellre än genom inköp.
  Om jag vill utveckla mig själv lyssnar jag gärna på poddar och samtalar med andra. Visst investerar jag in kurser också, men jag söker gärna utvecklingen nära. Yogar gör jag allra helst på stranden eller på vår terrass med utsikt mot havet. Då får jag en fin naturupplevelse samtidigt som jag tränar kroppen och huvudet.  
  Barnen har i sina adventskalendrar de senaste åren fått ca 20 kronor per dag att ge bort till frivillig välgörenhetsorganisation, något som uppskattats mycket mer än en onödig plastleksak som bara går sönder och som de leker med 10 min innan den glömts bort….
 4. Frugala människor tenderar att söka vänner som har liknande värderingar.
  Vi GÖR gärna saker ihop med våra vänner. Träffas och grillar korv vid en friluftsplats på vintern och kombinerar det med skridskoåkning, eller bjuder in vänner spontant till enklare middagar där fokus är på umgänget och inte främst på det materiella.
 5. Frugala människor tänker långsiktigt när det gäller deras totala ekonomi.
  Vår livsstil möter våra värderingar i vad vi vill och behöver så vi ser ingen vits i att ändra på livsstilen bara för att vi en månad skulle få mer inkomster. Vi betalar oss själva först och skulle det bli mer över så går det till nya investeringar. På det sättet ökas vår förmögenhet ständigt och ränta-på-ränta-effekten blir påtagligt större år efter år. 
 6. Frugala människor handlar ofta begagnade föremål innan de köper nya.
  Vi återanvänder gärna allt vi kan. En gammal terrass blir en ny trädkoja till barnen, gamla trossar från båten blir en fin lian. Rester från dagens och gårdagens måltid blir en ny häftig måltid (min man är expert på att laga till fantastiska nya rätter av rester som finns i kylen), vänner vet om att vi gärna tar emot kläder som blivit för små för deras barn. Just på den fronten sparar vi enormt mycket tid och pengar. Tid i att redan ha nästa storleksomgång i kläder i kartong på vinden och vad gäller pengar så säger ju det sig självt. Att veta vad vi har och vad som saknas ger oss möjlighet att i slutet på säsongen köpa vinterskor på rea för att vara utrustade när första snön faller.  Det enda som kan vara en utmaning här är att inte samla på sig för mycket, en balansgång som ibland är svår att få till. Man kan ju liksom alltid få nytta av gamla bordsben när man gör ett nytt skrivbord av bra skivor…..
 7. Frugala människor använder gärna de samhällsresurser som erbjuds.
  Att gå på parkteater på sommaren eller att låna tjogvis med böcker på biblioteken, det uppskattar både vi och våra barn. Kyrkan har fantastiskt fina aktiviteter där barnen dels träffar grannar och dels får både pyssla och sjunga i fin miljö. 
 8. Frugala människor storhandlar.
  Genom att storhandla ett par gånger per månad så har vi jämt basvaror hemma. Vi jagar inte extrapriser men handlar rutinmässigt det vi behöver och lockas då sällan till impulsköp.  
 9. Frugala människor tänker planerande när det gäller mat. 
  Bärplockningen gör att vi inte behöver köpa dyra ekologiska produkter i affären. Vi plockar bär så att det räcker för hela året, både till smoothies, sylt och saft. Är det bra pris på laxsida i butiken så köper vi det och fryser in för kommande tillagning av sushi eller annat gott. Min man älskar att baka och gör det gärna. 
  Matlåda är en nobrainer, näringsrik kost och lagom stora portioner. Det gånger vi äter lunch ute sammanförs alltid vid lunchmöten och har då även ett annat syfte än att bara bli mätt. 
  Att anpassa matinköp efter säsong ger både nya spännande smakupplevelser (vad kan jag byta ut avokadon till i en smoothie? Eller 5 läckra recept att använda pumpaköttet till inför Halloween) och bra nyttjande av resurser. 
 10. Frugala människor tänker ofta att det du införskaffar ska hålla under lång tid. 
  Bra saker som håller är mer värt än dåliga saker som håller en säsong. Att köpa en bra skidoverall till det äldsta barnet i könsneutrala färger, gör att det känns helt ok att ärva för nästa barn. Cyklar, möbler och annat i bra skick är värt att lägga en extra slant på, det betalar igen sig i längden. 

Frugal living i vardagen

Det kommer naturligt för mig, jag behöver inte tänka till kring vad jag gör och hur jag ska göra det. Det sitter liksom i ryggraden. När jag får över matrester så komponerar jag en ny måltid av dem. När jag köper grönsaker använder jag nästan allt på grönsaken. När vi är ute och reser hittar vi gärna stigar utanför de vanliga, och vi hälsar gärna på människor vi känner för att komma närmare kulturen och komma innanför skalet. En genuin middag i hemmamiljö är nästan alltid mer värd för oss än en middag på en fin restaurang.

Eftersom det kommer helt naturligt för oss är det ingen uppoffring att leva så här, det har snarare gett oss en massa fördelar. Jag skulle vilja gå så långt att säga att det här sättet att leva, det är det som har byggt upp de största delarna av förmögenhet.

Frihet i pengaekonomi och i tidsekonomin

Att leva ett frugal life har gjort att vi har kunnat ta ett timeout-år med hela familjen för att resa. Det har jag gjort att jag vågar säga upp mig från mitt jobb och ägna tid åt att sätta upp mitt eget företag och vara lång tid utan fast inkomst. 

Det frugala levnadssättet ger oss marginaler i både tid och pengar. Det betyder att vi sparar mycket av vår inkomst och investera i saker vi drömmer om. Vi vet att vi kan leva billigt och därför är vi inte stressade över att dra in mindre pengar i perioder. 

Det ger en enorm känsla av frihet. Att göra det mesta möjliga av de resurser vi har ger en enorm tillfredsställelse i att kunna känna att vi har möjlighet att göra det vi vill. Jag vill verkligen betona att det är vad VI vill göra, inte nödvändigtvis vad ANDRA skulle lägga pengar eller tid på. Och det här med tid är lika viktigt som pengar. Väldigt lite tid går för oss åt åt saker vi inte vill göra. Jag gillar inte att shoppa, och åker ogärna till gallerior eller shoppas på nätet. Vi handlar kläder och prylar när vi verkligen behöver och inte annars. Och det känns och syn både på tid och i plånboken.  

Konflikt


En sak som inte går ihop med mitt frugala levnadssätt är att jag gillar att resa. Jag har vänner som alltid, om möjligt, väljer tåget framför flyget. Tyvärr kan jag inte säga att jag har levt efter den devisen hittills. Jag har rest mycket och jag älskar att resa. Och jag tycker att det är svårt att komma till en lösning gällande det här. Jag vill ju uppleva och lära nytt och jag vill inte försaka den möjlighet det ger att få besöka nya kulturer och miljöer. Visst klimatkompenserar jag men det går inte riktigt att komma runt att varje flygresa jag gör kostar naturen mer. Nu har det ju blivit mindre av den varan, men jag vet inte riktigt hur jag ska hantera läget när pandemin är över.
Om någon har en tanke kring hur jag kan tänka och göra tar jag gärna emot tips. Jag vill även att mitt resande ska vara hållbart i längden.

Stolt

Sammanfattningsvis så känner jag en enorm stolthet i att leva ett frugalt liv! Det har gett och ger mig så mycket fördelar att jag verkligen vill uppmana alla att börja tänka lite mer frugalt. Säkert gör du redan massor av saker som är hållbara för både för dig och världen i stort, men du kanske kan tänka till om det finns något du kan lägga till i ditt liv som du inte gör idag. Kan det vara att börja titta i lokaltidningen efter gratisaktiviteter i närområdet? Eller att åka till närmaste friluftsanläggning och grilla korv med kompisarna istället för att ses på ett café på stan? Eller att göra pesto på morotsblasten istället för att kasta den? Det finns otroligt många bloggar som hanterar hur du kan leva mer sparsamt, men om du har gillat det du läst här idag, kolla gärna in de ”frugala” sidorna som den ovan, som på ett lite annat sätt även tar med de ”hållbara” konsekvenserna av de val vi gör. Då kan vi göra stora skillnader både för oss själva men även för andra. 

Massor av kramar från din frugala ekonomi-PT

Mia

Håll dig uppdaterad!

Signa upp till vårt nyhetsbrev så får du tips och nyheter från oss på Financial Fintess. 

Köp boken idag och bli ekonomiskt starkare, tryggare och friare!

Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor