Ändra din ekonomiska framtid – så här gör du!

Vilka pengautmaningar har du? En sak är säker, de är högst individuella och de skiljer sig över tid. Du kanske har gått igenom en skilsmässa vilket har påverkat din personliga ekonomi? Du kanske har valt att arbeta i en lågavlönad bransch vilket har gjort det svårt att spara? Kanske har du ett stort inflöde av pengar, men de verkar försvinna lika snabbt som de dök upp?

Vi lever alla i vår egen verklighet. Men faktum är att vi alla kan börja göra annorlunda. I dag. Men du måste veta var du ska börja. Det här är mina bästa tips på hur hur man kommer i form:

Ta kontroll över var du är NU!

Ta reda på hur mycket inkomst och utgifter du har och hur tillgångarna och skulderna ser ut. Hur mycket kostar ditt liv? Det är så mycket enklare att göra en förändring om du vet var du befinner dig! Om du går till en personlig tränare i ett gym kommer hen att fråga om din nuvarande hälsa och ditt nuvarande tärningsmönster. Detsamma gäller för ekonomi!

Vad drömmer du om?

Vill du springa ett maraton eller klättra Kilimanjaro? Vill du ha en stark och frisk kropp? Olika mål kräver olika metoder och detsamma gäller ekonomi. Genom att känna till ditt mål kommer du att arbeta enligt olika strategier. Om ditt mål är att få tillräckligt med pengar för att kunna spara ihop till en buffert eller om ditt mål är att byta arbete så kommer du behöva koncentrera dig på olika saker.

Optimera din nuvarande situation

Alla personliga tränare gör detsamma. De tittar på vad du gör idag och de hjälper dig att förbättra det. Detsamma gäller för ekonomi. Vilka räntor betalar du idag för dina lån? Hur mycket lägger du på onödiga inköp du inte ens vill göra? Även här är metaforen mellan fysisk träning och ekonomisk träning uppenbar: du kan lära dig allt själv. Via YouTube, Google, poddar och böcker. En personlig tränare kan dock se mellan raderna, ge dig rätt träningsprogram så att du kan nå ditt mål snabbare. 

Action

Gör dina push-ups. Gör din yoga. Gör din intervallträning. Gör det bara. Ring din bank för att förhandla om din inteckning. Ändra ditt beteende när det gäller shopping. Börja investera dina “framtida pengar” på rätt risknivå. Ändra dina pensionsfonder till billigare. Fokusera och gör. Tänk inte för mycket.

Följ upp

Pausa och se tillbaka. Vad hände på vägen? Vem är du nu? Vi är i ständig förändring men det är svårt att se det själv. Det gäller i allra högsta grad pengar och privatekonomi. ”Plötsligt” är vi någon annanstans utan att vi förstod vad som hände. Vi flyttar fram våra positioner. Kanske har du börjat spara pengar varje månad och ser nu att det har vuxit till en ansenlig summa. Kanske visste du inte vilka räntor du hade – och nu har du lyckats förhandla ner räntorna och sparat tusenlappar?

Fira dina framgångar!

Gläds åt de steg du tagit mot starkare och tryggare ekonomi.

Det här är mitt hemliga recept för att skapa den ekonomiska framtid du vill ha. Genom att göra detta om och om igen kommer du att nå det tidigare än du någonsin kan föreställa dig.

”Först när du har nått toppen kommer du att märka hur lågt berget var” (Dag Hammarskjöld). 

Mia, din ekonomi-PT

PS. Det här kan jag inte säga nog ofta: Har du levt ett liv utan att du har tagit tag i ekonomin så kommer den här bloggposten inte att ändra något. Du behöver ta hjälp. Att bli pushad framåt. Att anpassa åtgärderna efter DIN situation. Var ska du börja? Hur ska du göra? Vilka steg ska du ta, och vad kan du vänta med…

Boka in ett kostnadsfritt möte med mig för att prata om DIN situation och se hur jag skulle kunna hjälpa dig. Klicka på “Kontakta mig” nedan.

Håll dig uppdaterad!

Signa upp till vårt nyhetsbrev så får du tips och nyheter från oss på Financial Fintess. 

Köp boken idag och bli ekonomiskt starkare, tryggare och friare!

Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor